Bardzo znane i lubiane ciasto. Idealne na Wielkanoc. Babka bardzo puszysta i delikatna w smaku, cała w marmurkowym wzorku. Zrobiona z ciasta białego i ciemnego.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki (2 łyżki odłożyć)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka jaj ubijamy na z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy olej cienkim strumieniem, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, a na koniec wlewamy szklankę wody. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy.
Keksówkę o wymiarach około 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewamy na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto niestety nie wyszło. W środku miejscami jest niedopieczone, a gdzieniegdzie twarde. Co może być przyczyną?