Babka zebra

Bardzo znane i lubiane ciasto. Idealne na Wielkanoc. Babka bardzo puszysta i delikatna w smaku, cała w marmurkowym wzorku. Zrobiona z ciasta białego i ciemnego.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki (2 łyżki odłożyć)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka jaj ubijamy na z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy olej cienkim strumieniem,  przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, a na koniec wlewamy szklankę wody. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Dokładnie mieszamy.

Keksówkę o wymiarach około 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wzdłuż keksówki na środku, wylewamy na przemian równy pasek ciasta (po 3-4 łyżki), białego i ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Mariola
Mariola
1 rok temu

Ciasto niestety nie wyszło. W środku miejscami jest niedopieczone, a gdzieniegdzie twarde. Co może być przyczyną?