zdjęcie babki z polewą czekoladową

Babka z serkiem mascarpone

Przepis na pyszną babkę z serkiem mascarpone, polaną polewą czekoladową i obsypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Idealna nie tylko na Święta Wielkanocne. Ale w każdą niedzielę możemy zadziwić tym wypiekiem rodzinę i znajomych.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych

Składniki na ciasto ciemne:

  • 25 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Składniki na polewę:

  • 2 czekolady mleczne
  • 4-5 łyżek mleka

Płatki migdałowe do dekoracji

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy serek mascarpone i mleko. Po dokładnym wymieszaniu porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat migdałowy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy łyżką. Do drugiej masy dodajemy mleko, cukier i kakao i mikserem wszystko dobrze mieszamy.

Blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy jasną masę, a na wierzch masę kakaową i wszystko równamy. Teraz bierzemy widelec i wbijamy go na sam spód naszego ciasta i podnosimy do góry ciasto, żeby masa od spodu lekko wymieszała się z masą ciemną. Robimy tak po całej długości blaszki.

Pieczemy w temperaturze  170°C przez około 1 godz. Najlepiej przed wyciągnięciem  sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu babki robimy polewę. To znaczy: czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, aż będzie szklista i polewamy nią naszą babkę. Na koniec  obsypujemy prażonymi migdałami.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze