Przepis na pyszną babkę z serkiem mascarpone, polaną polewą czekoladową i obsypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Idealna nie tylko na Święta Wielkanocne. Ale w każdą niedzielę możemy zadziwić tym wypiekiem rodzinę i znajomych.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 200 g margaryny
- 200 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 500 g mąki pszennej
- 90 ml mleka
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
Składniki na ciasto ciemne:
- 25 ml mleka
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
Składniki na polewę:
- 2 czekolady mleczne
- 4-5 łyżek mleka
Płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy serek mascarpone i mleko. Po dokładnym wymieszaniu porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat migdałowy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy łyżką. Do drugiej masy dodajemy mleko, cukier i kakao i mikserem wszystko dobrze mieszamy.
Blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy jasną masę, a na wierzch masę kakaową i wszystko równamy. Teraz bierzemy widelec i wbijamy go na sam spód naszego ciasta i podnosimy do góry ciasto, żeby masa od spodu lekko wymieszała się z masą ciemną. Robimy tak po całej długości blaszki.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu babki robimy polewę. To znaczy: czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, aż będzie szklista i polewamy nią naszą babkę. Na koniec obsypujemy prażonymi migdałami.
Smacznego!
Przepis video