Babka, babka, babeczka. Oto propozycja babki z jabłkami. Babka jest aromatyczna, a dzięki jabłkom wilgotna. Natomiast polewa karmelowa na babce, to jak korona na głowie króla. Wieńczy coś spektakularnego.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na babkę:
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 170 g miękkiego masła lub margaryny
- 120 g cukru
- 4 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jabłka (około 500 g)
Składniki na polewę karmelową:
- 60 g cukru
- 90 ml wody
- 60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 25 g masła
Wykonanie:
Masło dajemy do miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy mikserem. Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy stopniowo mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy jogurt i jeszcze chwilę mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko, już łyżką (np. drewnianą) do momentu, aż ciasto ładnie obtoczy jabłka. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki, typu keksówka, o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po całej foremce, a wierzch równamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 170°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek jest czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli wierzch ciasta się przypieka, a w środku ciasto jeszcze jest surowe, to wierzch przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu studzimy i wyciągamy z foremki.
Pora na polewę karmelową.
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Gotujemy około 20 min, aż część wody wyparuje, a cukier zacznie brązowieć. Po tym czasie ściągamy rondelek z palnika i dodajemy masło oraz śmietankę kremówkę. Jak to zrobimy to karmel zetnie nam się i złączy się w bryłkę. Dlatego rondelek ponownie wstawiamy na gaz i podgrzewamy kilka minut, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. Polewę karmelową studzimy na tyle, żeby była płynna i polewamy nią naszą bakę.
Życzę smacznego!
Przepis video