Babka pozostająca bardzo długo świeża i wilgotna, dzięki składnikowi lubianemu chyba przez wszystkich. Proste produkty z dodatkiem coli pozwalają uzyskać niebanalny produkt w postaci babki.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 3 całe jajka
- 80 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 300 ml pepsi coli
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski dajemy trzy jajka i ucieramy mikserem, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ucierając mikserem. Następnie dodajemy mleko, a po chwili roztopioną i ostudzoną margarynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Mikser włączamy na małe obroty i małym strumieniem wlewamy colę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Keksówkę o wymiarach 12 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godz. Czy babka się upiekła sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek babki,. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babka się upiekła.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepis video