zdjęcie babki

Babka z colą

Babka pozostająca bardzo długo świeża i wilgotna, dzięki składnikowi lubianemu chyba przez wszystkich. Proste produkty z dodatkiem coli pozwalają uzyskać niebanalny produkt w postaci babki.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3 całe jajka
  • 80  ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 300 ml pepsi coli
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski dajemy trzy jajka i ucieramy mikserem, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ucierając mikserem. Następnie dodajemy mleko, a po chwili roztopioną i ostudzoną margarynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Mikser włączamy na małe obroty i małym strumieniem wlewamy colę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną  z kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Keksówkę o wymiarach 12 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy  i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 1 godz. Czy babka się upiekła sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek babki,. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babka się upiekła.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze