Przepisów na babki jest niezliczona ilość. Ta akurat jest z ananasem. Wilgotna i pachnąca z nutą egzotyki. Chyba nie potrzeba innej reklamy.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 370 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 170 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 350 g ananasa z puszki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy cukier i dalej ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy olej, wlewając cienkim strumieniem, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, dodajemy drobno pokrojonego ananasa, odsączonego od zalewy. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Następnym składnikiem jest mąka, która została przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą. Mąkę dodajemy porcjami i delikatnie mieszamy. Mieszamy tylko tyle, aż mąka połączy się z innymi składnikami i zrobi nam się ładna masa.
Blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12 x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy do niej masę po całej długości i rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Najlepiej przed wyciagnięciem sprawdzić patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, wtedy mamy pewność, że ciasto się upiekło. A gdy góra za bardzo by się spiekała przykrywamy folią aluminiową.
Po wystudzeniu babki możemy oblać ją polewą czekoladową lub lukrem, ale też można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis video