zdjęcie babki włoskiej

Babka włoska na biszkopcie

Babka włoska, bo o niej mowa, wykonana jest na bazie biszkoptu, przekładanego pyszną masą budyniową. Zadowoli niejedno podniebienie. Jak smakuje? Musisz się sam przekonać! Zapraszamy na przepis i wspólne pieczenie po przez kanał YouTube.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 80 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 160 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki kakao

Poncz  do  nasączenia biszkoptu:

  • 250 ml wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sok z 1/3 cytryny

Składniki na polewę:

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki przegotowanej wody

Lub polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 4 – 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką drewnianą, bez użycia miksera. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu  z biszkoptu ściągamy wierzchnią skórkę, następnie kroimy na cztery części (wzdłuż i wszerz).

W garnku gotujemy 400 ml mleka z 80 g cukru. Dwa budynie rozrabiamy w 100 ml mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozrobione budynie i cały czas mieszamy, aż budyń zrobi się gęsty i się ugotuje. Przykrywamy budyń folią aluminiową, co zapobiegnie nam utworzeniu się na nim kożucha. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.




Do miski dajemy 160 g masła i mikserem ubijamy na puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem. Ucieramy, aż powstanie nam puszysta i gładka masa. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy mikserem, aż składniki połączą się ze sobą.

Bierzemy wcześniej przygotowany biszkopt. Każdy placek nasączamy wodą z cukrem. Na pierwszy biszkopt wykładamy jasną masę i rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, na który kładziemy ciemną masę i również rozprowadzamy po całej powierzchni. Kładziemy trzeci placek biszkoptu, na który wykładamy jasną masę i rozprowadzamy, jak dwie poprzednie. I ostatni placek biszkoptu, który lekko dociskamy, żeby wszystkie masy dobrze przyległy do biszkoptu.

Tak przygotowane ciasto możemy oblać polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić wedle własnego gustu.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze