zdjęcie babki w paski na talerzyku

Babka w paski

Rodzajów babek jest bez liku. Jedne lepsze od drugich. Proponujemy spróbować „Babki w paski”. Typowa masa na babkę, jednak z dodatkiem serka mascarpone, podzielona na dwie części. Do jednej dodaliśmy wiórki kokosowe, a do drugiej kakao. Masy wyłożyliśmy na zmianę. Czy „Babka w paski” stanie się ulubiona Państwa babką?

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 90 ml mleka
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy proszek do pieczenia, a następnie porcjami mąkę i mleko. Na koniec dodajemy aromat migdałowy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy wiórki kokosowe, a do drugiej masy kakao. Wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników.

Blaszkę do pieczenia (keksówkę), o wymiarach 12 x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Masy, które wcześniej przygotowaliśmy wykładamy na przemian. Zaczynamy od masy jasnej, którą wykładamy po całym spodzie foremki. Następnie warstwa ciemna, którą również wykładamy po całej powierzchni i ładnie równamy. Teraz znowu warstwa jasna. Rozkładamy małymi porcjami i równamy tak, żeby nie uszkodzić pozostałych warstw. Kontynuujemy tak do wykończenia masy. U nas wyszły trzy warstwy ciemnie i trzy warstwy jasne.

zdjęcie babki w paski na talerzyku

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 1 godz. Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może się różnić. Najlepiej przed wyciagnięciem babki sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty to znaczy, że babka jest upieczona.

Po upieczeniu babkę wyciągamy i studzimy. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia.

Taką babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze