Babek jest bezliku, ale tą naprawdę warto upiec. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wilgotna i puszysta kusi swoim smakiem. Proste składniki, jak zaczarowane przekształcają się w cudowną babkę.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g margaryny
- 250 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Margarynę roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucieramy, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy przestudzona margarynę i nadal ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Ser (wcześniej przecisnęliśmy do przez praskę 2 razy) dodajemy do masy i nadal ucieramy mikserem. Przyszła pora na mąkę (przesiana przez sito) i proszek do pieczenia. Miksujemy tyle, żeby wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Odkładamy mikser i odstawiamy na chwilę naszą miskę z masą. Musimy ubić nasze białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę mieszamy z naszą masą, ale robimy to za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy babkę z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i całkowicie studzimy. Jak ciasto będzie już wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego !!!!
Przepis video
Babka przepyszna, najlepiej wychodzi na swojskim twarogu. Robię 3 raz, znika ciepła 🤪
Zazdroszczę Pani swojskiego twarogu. 😑 Pozdrawiam serdecznie.
Upiekłam i wyszła mi wspaniała.Nawet na trzeci dzień była jeszcze świeża i wilgotna.Ja pieklam 45 w 150 stopniach.