zdjęcie babki

Babka twarogowa

Babek jest bezliku, ale tą naprawdę warto upiec. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wilgotna i puszysta kusi swoim smakiem. Proste składniki, jak zaczarowane przekształcają się w cudowną babkę.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wykonanie:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Margarynę roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucieramy, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy przestudzona margarynę i nadal ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Ser (wcześniej przecisnęliśmy do przez praskę 2 razy) dodajemy do masy i nadal ucieramy mikserem. Przyszła pora na mąkę (przesiana przez sito) i proszek do pieczenia. Miksujemy tyle, żeby wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Odkładamy mikser i odstawiamy na chwilę naszą miskę z masą. Musimy ubić nasze białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę mieszamy z naszą masą, ale robimy to za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy babkę z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i całkowicie studzimy. Jak ciasto będzie już wystudzone oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego !!!!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
2 lat temu

Babka przepyszna, najlepiej wychodzi na swojskim twarogu. Robię 3 raz, znika ciepła 🤪

Jolanta
Jolanta
1 rok temu

Upiekłam i wyszła mi wspaniała.Nawet na trzeci dzień była jeszcze świeża i wilgotna.Ja pieklam 45 w 150 stopniach.