Babka stracciatella

Babka stracciatella

Nieraz zapewne skusiliśmy się na lody o smaku stracciatella. Pyszne i kremowe, z kawałkami czekolady. A dlaczego nie upiec babki pysznej z kawałkami czekolady? Prosty przepis, szybko się robi. A potem zachwyca smakiem.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki na babkę:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 120 ml mleka
  • 1 czekolada mleczna (100 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • około 5 łyżek mleka
Wykonanie:

Foremkę typu keksówka o wymiarach 12×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Produkty potrzebne do ciasta wyciągamy wcześniej, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i nadal miksujemy. Kolej na cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy dłuższą chwilę, żeby dobrze połączyć składniki. Teraz będziemy dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy wszystko dobrze, żeby masa zrobiła się gładka. Pamiętajmy o regulowaniu prędkości miksera. Przy wsypywaniu produktów sypkich czy płynnych możemy zmniejszyć obroty. Na koniec dodajemy startą czekoladę.

Babka stracciatella

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół). Pieczemy 50-60 min. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w środek ciasta. Jeżeli będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło i możemy wyciągnąć je z piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Jeszcze gorącą polewą oblewamy zimną babkę.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze