Nieraz zapewne skusiliśmy się na lody o smaku stracciatella. Pyszne i kremowe, z kawałkami czekolady. A dlaczego nie upiec babki pysznej z kawałkami czekolady? Prosty przepis, szybko się robi. A potem zachwyca smakiem.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki na babkę:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 120 ml mleka
- 1 czekolada mleczna (100 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- około 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Foremkę typu keksówka o wymiarach 12×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Produkty potrzebne do ciasta wyciągamy wcześniej, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka i nadal miksujemy. Kolej na cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy dłuższą chwilę, żeby dobrze połączyć składniki. Teraz będziemy dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy wszystko dobrze, żeby masa zrobiła się gładka. Pamiętajmy o regulowaniu prędkości miksera. Przy wsypywaniu produktów sypkich czy płynnych możemy zmniejszyć obroty. Na koniec dodajemy startą czekoladę.
Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół). Pieczemy 50-60 min. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w środek ciasta. Jeżeli będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło i możemy wyciągnąć je z piekarnika. Zostawiamy do wystudzenia.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z mlekiem. Jeszcze gorącą polewą oblewamy zimną babkę.
Smacznego!
Przepis video