zdjęcie babki

Babka piaskowa

Pyszny przepis na najlepszą babką piaskową. Łatwo i szybko ją przygotujemy. Klasyka, która smakiem wszystkich zachwyci.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
  •  5 jajek
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 220 g cukru
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Cukier puder do posypania
Wykonanie:

Margarynę lub masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy, aż jajka zmienią kolor, na jasny. Teraz dodajemy połączone ze sobą i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. W międzyczasie dodawania mąk zmieni się konsystencja ciasta na gęstą, więc można dolać tłuszcz. Nadal mieszając dodajemy do końca mąki i tłuszcz. Mieszamy dobrze. Zostawiamy na chwile masę i ubijamy nasze białka na sztywna pianę. Dodajemy ją potem do naszej masy i mieszamy z całością, ale już bez użycia miksera tylko za pomocą łyżki (np. drewnianej).

Ciasto wlewamy do foremki w kształcie babki (pojemność 2 litry) lub do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm (wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 40-45 min (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu babkę studzimy i wyciągamy z foremki.

Wystudzone ciasto posypujemy, cukrem pudrem. Można również oblać ciasto polewą czekoladową lub lukrem.

Życzę smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze