Pyszny przepis na najlepszą babką piaskową. Łatwo i szybko ją przygotujemy. Klasyka, która smakiem wszystkich zachwyci.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 220 g cukru
- 125 g margaryny lub masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margarynę lub masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy, aż jajka zmienią kolor, na jasny. Teraz dodajemy połączone ze sobą i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. W międzyczasie dodawania mąk zmieni się konsystencja ciasta na gęstą, więc można dolać tłuszcz. Nadal mieszając dodajemy do końca mąki i tłuszcz. Mieszamy dobrze. Zostawiamy na chwile masę i ubijamy nasze białka na sztywna pianę. Dodajemy ją potem do naszej masy i mieszamy z całością, ale już bez użycia miksera tylko za pomocą łyżki (np. drewnianej).
Ciasto wlewamy do foremki w kształcie babki (pojemność 2 litry) lub do keksówki o wymiarach 12 x 30 cm (wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 40-45 min (w zależności od piekarnika). Po upieczeniu babkę studzimy i wyciągamy z foremki.
Wystudzone ciasto posypujemy, cukrem pudrem. Można również oblać ciasto polewą czekoladową lub lukrem.
Życzę smacznego!
Przepis video