Idealna propozycja dla smakoszy orzechów. Całość dopełnia smak słodziutkich jabłek. Jest bardzo łatwa w wykonaniu, szybko się ją robi. No i szybko się ją zjada.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 2 czekolady mleczne
- 4-5 łyżek mleka
- Orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy cukier i dalej ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy olej, wlewając cienkim strumieniem, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Teraz dodajemy orzechy włoskie posiekane na grubsze kawałki. Następnym składnikiem jest mąka, która została przesiana z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Mąkę dodajemy porcjami i delikatnie wieszczmy. W międzyczasie dodajemy łyżeczkę cynamonu. Mieszamy tylko tyle, aż mąka połączy się z innymi składnikami i zrobi nam się ładna masa.
Blaszkę do pieczenia (keksówkę) o wymiarach 12 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy do niej masę po całej długości i rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 1 godz. Najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, wtedy mamy pewność, że ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu babki robimy polewę. To znaczy: czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając, aż będzie szklista i polewamy nią naszą babkę. Na koniec obsypujemy siekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przepis video