zdjęcie babki i orzechów

Babka orzechowa

Niewiele trzeba, żeby upiec pyszną babkę. Kilka składników, uzupełnionych lubianym smakiem włoskich orzechów, podrasowanych charakterystycznym smakiem likieru Amaretto i wychodzi pyszny wypiek. Delikatna i smakowita babka.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru
  • 4 całe jajka
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 40 ml likieru Amaretto

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 czekolady mleczne
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Margarynę ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy cukier i miksujemy. Po chwili dodajemy cukier waniliowy i dalej miksujemy. Kiedy masa zrobi się jasna dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy orzechy włoskie drobno zmielone i mikserem wszystko dobrze mieszamy. Potem dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z przesianą mąką. Miksujemy do momentu, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec wlewamy likier Amaretto i jeszcze chwilkę miksujemy.

Masę przekładamy do foremki keksówki, o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki górę, dół) i pieczemy przez około 60 min, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu czekamy, żeby ciasto lekko przestygło i wyciągamy z foremki. Usuwamy papier do pieczenia (jeżeli go użyliśmy).




Gdy ciasto całkowicie przestygnie, rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciasto oblewamy polewą i wkładamy do lodówki, by polewa szybko zastygła. Potem możemy już tyko jeść.

Smacznego!

The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze