Jesienna propozycja, czyli babka marchewkowa. Wilgotne, puszyste po prostu poezja w smaku.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- ¼ szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże marchewki
- 2 szkl. mąki
Składniki na lukier:
- 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12 na 30 cm .
Pieczemy w 180°C około. 1 godz.
Lukier
Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Przepis video