zdjęcie ciasta

Babka marchewkowa

Jesienna propozycja, czyli babka marchewkowa. Wilgotne, puszyste po prostu poezja w smaku.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. cukru
  • ¼ szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże marchewki
  • 2 szkl. mąki
Składniki na lukier:
  • 2-3  łyżki wody lub soku z cytryny
  • cukier puder
Wykonanie:
Ciasto

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12 na 30 cm .

Pieczemy w 180°C około. 1 godz.

Lukier

Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze