Babka makowo-kokosowa

Nietypowa babka z dwoma wdzięcznymi składnikami: makiem i pianą białkowo – kokosową. Smak również jest nietypowy: miły i przyjemny.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki tortowej
  • 250 g maku
  • 200 g miękkiej margaryny / masła
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 130 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Mak mielimy na sucho, ale nie cały (około 180 g), resztę zostawiamy niemielony.

Miękką margarynę/masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy 200 g cukru, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny. Nadal miksujemy. Dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy, aż jajka podwoją swoją objętość.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, i mieszamy z powstałą masą. Robimy to ręcznie,  żeby jajka nie straciły swojej puszystości.

Do keksówki (o wymiarach 12 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175°C

Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy resztę cukru (100 g), następnie wiórki kokosowe i na koniec sok z połówki cytryny.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na gorące ciasto  równomiernie wykładamy pianę kokosową i wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 40 minut. Po około 20 -30 min, kiedy góra ładnie się zarumieni, przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby góra się nie spaliła.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy, żeby całkowicie ostygło. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze