Nietypowa babka z dwoma wdzięcznymi składnikami: makiem i pianą białkowo – kokosową. Smak również jest nietypowy: miły i przyjemny.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki tortowej
- 250 g maku
- 200 g miękkiej margaryny / masła
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Składniki na pianę:
- 5 białek
- 130 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Mak mielimy na sucho, ale nie cały (około 180 g), resztę zostawiamy niemielony.
Miękką margarynę/masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy 200 g cukru, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny. Nadal miksujemy. Dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy, aż jajka podwoją swoją objętość.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, i mieszamy z powstałą masą. Robimy to ręcznie, żeby jajka nie straciły swojej puszystości.
Do keksówki (o wymiarach 12 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 175°C
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy resztę cukru (100 g), następnie wiórki kokosowe i na koniec sok z połówki cytryny.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika. Na gorące ciasto równomiernie wykładamy pianę kokosową i wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 40 minut. Po około 20 -30 min, kiedy góra ładnie się zarumieni, przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby góra się nie spaliła.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy, żeby całkowicie ostygło. Smacznego!
Przepis video