Przepis na babkę, która pozostaje wilgotna przez długi czas. Typowe składniki na babkę oraz maślanka i kokos, czynią tą babkę naprawdę wyjątkową i bardzo smaczną.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na babkę:
- 3 jajka
- 170 g masła lub margaryny
- 300 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 100 g wiórków kokosowych (1 szklanka)
- 250 ml maślanki (1 szklanka)
Składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna (100 g)
- 3 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy razem.
Masło lub margarynę (warto wyciągnąć je wcześniej z lodówki) miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i wszystko dobrze miksujemy. Nadal miksując stopniowo dodajemy jajka i znów dobrze ucieramy. Pora na dodawanie składników suchych, na przemian z maślanką. Jak wszystko dodamy i dobrze utrzemy, na koniec dodajemy wiórki kokosowe (wcześniej podprażone na patelni) i jeszcze chwilkę mieszamy.
Foremkę typu „keksówka” o wymiarach 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i do środka wlewamy masę na ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy przez 50-60 min (używając grzałki góra, dół). Na koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło! Jeżeli po włożeniu w środek ciasta patyczek będzie suchy, babka jest upieczona. Wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie wyciągamy z blaszki zdejmujemy papier i babkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i jeszcze ciepłą polewamy wystudzoną babkę. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Smacznego!
Przepis video
Uwielbiamy zapach kokosa! Skoro babka długo utrzymuje swoją świeżość, czas ją zrobić 🙂 Ślemy kawowe pozdrowienia 🙂
Również pozdrawiam.?