Babka kisielowa

Ciasto dla miłośników kisielu oraz miłośników babek. W swej prostocie zachwyca smakiem. Prosta babka z nutą kisielu dodanego do środka wyczaruje dla nas niezły kawałek dobrego ciasta do kawy.

Czas przygotowania 50 min
Składniki:
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 opakowania kisielu malinowego (2 x 38 g)
  • 160 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Margarynę roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek  i ucieramy, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy przestudzoną margarynę i nadal ucieramy. Przyszła pora na mąkę (przesianą przez sito) i proszek do pieczenia. Miksujemy tyle, żeby wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 opakowania kisielu. Miksujemy do połączenia się składników.

Odkładamy mikser  i odstawiamy na chwilę miskę z masą. Musimy ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę mieszamy z masą, ale robimy to za pomocą łyżki. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 35 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy babkę z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i całkowicie studzimy. Jak ciasto będzie już wystudzone oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze