Przepis nie tylko dla smakoszy kawy. Lekki smak kawy, fajne wilgotne ciasto, polewa z białej czekolady. To musi dobrze smakować.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 120 g margaryny
- 200 g śmietany 18%
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady białe
- 6 łyżek mleka
- kawa prawdziwa mielona do posypania
Wykonanie:
Margarynę ubijamy na puszystą masę. Gdy margaryna będzie puszysta, dodajemy połowę cukru, później po jednym żółtku, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec wlewamy przestudzoną kawę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku. Wszystko chwilę mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę, ubijając mikserem. Odkładamy na chwilę masę jajeczną i ubijamy białka na sztywno, z pozostałym cukrem. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko dobrze mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do keksówki, o wymiarach około 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 40 min. Czy babka się upiekła najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek. Gdy patyczek będzie czysty babka jest gotowa.
Polewę czekoladową robimy rozpuszczając w rondelku czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając, aż do uzyskania szklistej i lejącej czekolady. Babkę polewamy jeszcze gorącą czekoladą, a następnie posypujemy prawdziwą mieloną kawą.
Przepis video