Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Bardzo pyszna babka przygotowana na bazie masy kajmakowej. Słodka, wilgotna i puszysta babka, oblana polewą, również z masy kajmakowej. Po jej upieczeniu na pewno na stałe zagości na Państwa stołach.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 300 g masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150 g)
  • 160 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki

Wykonanie:

W rondelku na małym gazie podgrzewamy masę kajmakową z mlekiem. Mieszamy i doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Nie gotujemy, tylko podgrzewamy, a później studzimy.

W misce ucieramy żółtka, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier i ucieramy z żółtkami, aż te zmienią kolor na jasny. Wtedy dodajemy wystudzony kajmak z mlekiem oraz olej i wszystko dobrze mieszamy. Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dobrze mieszamy.

W oddzielnej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy.

Blaszkę typu keksówka 12×30 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do środka wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wkładamy babkę i pieczemy (używając grzałki góra i dół) przez około 50-60 min, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto lekko studzimy. Wyciągamy z foremki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, masę kajmakową i mleko, którą następnie polewamy babkę z góry.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze