Niepowtarzalna babka drożdżowa. Ciasto drożdżowe wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale w zamian oferuje pełnię smaku. Dodatek rodzynek jeszcze go urozmaica. Jak tu nie upiec takiej pychoty.
Czas przygotowania 1 godz. 55 min
Składniki na zaczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 120 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 30 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Dodatkowo
- 1 jajko (rozbełtane do posmarowania góry ciasta)
Wykonanie:
Zaczyn
W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz wlewamy ciepłe mleko (temperatura mleka około 30°C). Wszystko mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce (bez przeciągów).
Ciasto
Gdy drożdże zaczęły pracować, dodajemy połowę mąki, jajko, sól, cukier i roztopione masło (wystudzone) i wszystko mieszamy. Dodajemy resztę mąki, wstępnie zagniatamy ciasto w misce, a następnie przerzucamy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką) do momentu, gdy ciasto nie będzie się nam kleiło do rąk i będzie przypominać plastelinę. Ciasto potrzebuje tak około 15 minut wyrabiania (możemy je również wyrobić robotem). Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, żeby nie wyschło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godz., aż do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto znowu wyrabiamy, ale tylko przez chwilę, żeby pozbyć się gazów. Formujemy podłużny kształt, tak aby pasował do naszej foremki. Foremkę keksówkę, o wymiarach 12cm x 35cm, smarujemy olejem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy ciasto, rozkładając dokładnie po całej długości. Foremkę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 15 – 30 min do podwojenia objętości ciasta.
Kruszonka
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier oraz mąkę i wszystko mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem, a następnie rozsypujemy kruszonkę po całej powierzchni babki.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 min (grzałki góra i dół). Po upieczeniu ciasto wstępnie studzimy, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremki. Teraz możemy albo jeszcze do końca je wystudzić lub takie ciepłe zjeść.
Smacznego!
Przepis video