zdjęcie babki na talerzu

Babka czekoladowa z szampanem

Delikatna babka z nutką szampana oblana polewą czekoladową. Szampan wprowadza w nasze życie trochę luksusu i szaleństwa. Tak samo babka którą proponujemy. Wilgotna i delikatna, oblana polewą czekoladową. Wyśmienita nie tylko na sylwestra.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml szampana lub wina musującego (słodkie lub półsłodkie)
  • 40 g kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 2 czekolady mleczne
  • 6 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Jajka ubijamy, aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i dalej miksujemy do zmiany ich koloru na jasny. Teraz dodajemy olej i szampan, lejąc cienkim strumieniem cały czas miksując.

Po wymieszaniu składników mokrych dodajemy: mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Mieszamy wszystko łyżką lub mikserem, do połączenia się składników, aż masa będzie gładka i jednolita. Przelewamy do foremki typu keksówka, o wymiarach 12 x 30 lub foremkę w kształcie babki o objętości 2,5 litra. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  170°C i pieczemy około 1 godz. i 10 minut. Czy babka się upiekła najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek. Gdy patyczek będzie czysty, babka jest gotowa.

Polewę czekoladową robimy rozpuszczając w rondelku czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając, aż do uzyskania szklistej i lejącej czekolady. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze