Babka czekoladowa z czekolada i wiśniami.

Babka czekoladowa z czekoladą i wiśniami

Rzadko można spotkać babkę tak wilgotną i tak podkręconą w smaku jak ta. Czekoladowy smak babki z dodatkowa partia czekolady w środku. A wiśnie w środku potęgują miłe wrażenia smakowe oraz dodatkowo dodają jej  niespotykanej wilgoci.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na babkę:
  • 2 całe jajka (klasa L)
  • 300 g cukru
  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g marmolady (ja użyłam z dzikiej róży)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • około 350 g wiśni wydrylowanych z kompotu
  • 1 czekolada mleczna (100 g)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:

Do miski dajemy całej jajka i trzepaczką ubijamy, żeby je lekko napowietrzyć. Dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż masa zrobi się jasna. Następnie dodajemy kakao, cynamon oraz marmoladę i wszystko trzepaczką mieszamy, do połączenia się składników. Po wymieszaniu wszystkiego dosypujemy proszek do pieczenia, sodę oraz trochę mąki i trochę mleka. Mąkę i  mleko nie dajemy w całości od razu, tylko partiami. Wszystko mieszamy łyżką. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy czekoladę mleczną, posiekaną w małe kawałki i mieszamy. Kolej dodać odsączone i osuszone wiśnie z kompotu, które przecinamy na połowę. Sprawdźmy czy nie ma pestek! Dodajemy do masy i mieszamy, do połączenia się składników.

Babka czekoladowa z czekolada i wiśniami.

Tak przygotowaną masę na babkę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 70 minut. Przed końcem pieczenia musimy sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Wbijamy go w sam środek babki i jak patyczek będzie czysty, to znaczy, że babka jest upieczona.

Babkę wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z foremki, przy pomocy papieru do pieczenia, który był w keksówce i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i polewamy całą babkę wraz z  bokami. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

Babkę wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy można tutaj użyć wiśni mrożonych ? Jeżeli tak, to czy wcześniej trzeba je rozmrozić ? Pozdrawiam . Maria

Maria
Maria
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Maria
Maria
4 miesięcy temu

Dzień dobry, to znowu ja. Obejrzałam Pani filmik i zastanawiam się dlaczego ubija Pani jajka z cukrem trzepaczką, a nie mikserem ? Czy to ma jakieś znaczenie? Ma wpływ na jakość ciasta ? Pozdrawiam i przepraszam za moją dociekliwość. Maria

Maria
Maria
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Bardzo dziękuję za miłą odpowiedź. 3 maja mam imieniny i mam zamiar upiec właśnie tą babkę i ciasto santoska. Wyglądają apetycznie, mam nadzieję , że się udadzą. Dość dużo piekę ( bo lubię ) i często korzystam z internetu w poszukiwaniu nowości. Pozdrawiam serdecznie. Maria