Babka czekoladowa z czekolada i wiśniami.

Babka czekoladowa z czekoladą i wiśniami

Rzadko można spotkać babkę tak wilgotną i tak podkręconą w smaku jak ta. Czekoladowy smak babki z dodatkowa partia czekolady w środku. A wiśnie w środku potęgują miłe wrażenia smakowe oraz dodatkowo dodają jej  niespotykanej wilgoci.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na babkę:
  • 2 całe jajka (klasa L)
  • 300 g cukru
  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g marmolady (ja użyłam z dzikiej róży)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • około 350 g wiśni wydrylowanych z kompotu
  • 1 czekolada mleczna (100 g)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:

Do miski dajemy całej jajka i trzepaczką ubijamy, żeby je lekko napowietrzyć. Dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż masa zrobi się jasna. Następnie dodajemy kakao, cynamon oraz marmoladę i wszystko trzepaczką mieszamy, do połączenia się składników. Po wymieszaniu wszystkiego dosypujemy proszek do pieczenia, sodę oraz trochę mąki i trochę mleka. Mąkę i  mleko nie dajemy w całości od razu, tylko partiami. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz dodajemy roztopione i wystudzone masło lub margarynę i wszystko ponownie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy czekoladę mleczną, posiekaną w małe kawałki i mieszamy. Kolej dodać odsączone i osuszone wiśnie z kompotu, które przecinamy na połowę. Sprawdźmy czy nie ma pestek! Dodajemy do masy i mieszamy, do połączenia się składników.

Babka czekoladowa z czekolada i wiśniami.

Tak przygotowaną masę na babkę przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 70 minut. Przed końcem pieczenia musimy sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła. Wbijamy go w sam środek babki i jak patyczek będzie czysty, to znaczy, że babka jest upieczona.

Babkę wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z foremki, przy pomocy papieru do pieczenia, który był w keksówce i studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i polewamy całą babkę wraz z  bokami. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

Babkę wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
1 rok temu

Dzień dobry. Czy można tutaj użyć wiśni mrożonych ? Jeżeli tak, to czy wcześniej trzeba je rozmrozić ? Pozdrawiam . Maria

Maria
Maria
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Maria
Maria
1 rok temu

Dzień dobry, to znowu ja. Obejrzałam Pani filmik i zastanawiam się dlaczego ubija Pani jajka z cukrem trzepaczką, a nie mikserem ? Czy to ma jakieś znaczenie? Ma wpływ na jakość ciasta ? Pozdrawiam i przepraszam za moją dociekliwość. Maria

Maria
Maria
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Bardzo dziękuję za miłą odpowiedź. 3 maja mam imieniny i mam zamiar upiec właśnie tą babkę i ciasto santoska. Wyglądają apetycznie, mam nadzieję , że się udadzą. Dość dużo piekę ( bo lubię ) i często korzystam z internetu w poszukiwaniu nowości. Pozdrawiam serdecznie. Maria

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu

Pani Magdo, szczerze powiem, że świetnie przekazuje Pani informacje ‘co i jak’, do tego filmiki, a efekty nie tylko smakowe są super. No ja jestem zachwycona, powoli przeglądam wszystkie Pani przepisy na słodkości i jeszcze kilka ciekawych przepisów na moje kubki smakowe wypatrzyłam. Muszę przyznać, że moja rodzina ma trochę ‘długie zęby’ na słodkości, stąd do tej pory poza sernikiem (nieskromnie przyznam, że robię genialny) i drożdżówką nic nie piekłam i byłam kompletnym laikiem. Dzięki Pani upiekłam smakołyki na kruchym i biszkopcie. Teraz bym chciała spróbować zrobić tę babkę. I już wiem, że to ciasto nie lubi napowietrzania, ale dlaczego… Czytaj więcej »

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

A co z tym pękaniem Pani Magdo?

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Nie odważę się eksperymentować, zrobię dokładnie jak Pani. Od lat sama piekę chleb, nie lubię popękanego i sprawdziło mi się gęste ponakłuwanie ciasta (przed pieczeniem) patykiem od szaszłyka. To ciasto chyba jest za rzadkie… No nic, poobserwuję jak się babka zachowa w moim piekarniku. Dziękuję i również wszystkiego dobrego.

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Aaa jeszcze jedno pytanie – Pani marmolada jest jest taka mazista czy raczej skrzepła, dająca się kroić?

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo babka jest fenomenalne w smaku. Podczas pieczenia całe mieszkanie pachniało czekoladą. Niestety musiałam trochę zmienić przepis, bo nie miałam sody i z duszą na ramieniu dałam 2 płaskie łyżeczki proszku. A jajka (z cukrem też) ucierałam mikserem. Ciasto pięknie wyrosło włącznie z bokami, wiśnie nie opadły, zakalec się nie zrobił. Wiśnie dałam swoje mrożone, dobrze odsączone, czekoladę ‘gorzką’ 64%. Babka popękała, ale znacznie mniej niż u Pani. Miałam kłopot ze sprawdzaniem patyczkiem, może przez czekoladę?? więc przedłużyłam pieczenie o 10 min, i chyba w punkt, bo piekłam w mniejszej foremce – keksówce tortownicy 30×11. Z polewy zrezygnowałam. Na… Czytaj więcej »

Barbara
Barbara
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Pani Magdo, przy okazji – jeśli kiedyś miałaby Pani wolną chwilę to czy pokazałaby Pani jak zrobić ‘Paris-Brest’ (z praliną migdałową)? Niby łatwe…

Dominika
Dominika
8 miesięcy temu

W składnikach jest 125 g masła w opisie wykonania nie ma🤔