Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu.
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 2 jajka
- 320 g cukru
- 400 g mąki
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki dżemu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 125 g margaryny
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek mleka
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone.
Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy.
Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową.
Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.
Smacznego!
Przepis video
Czy oby napewno tam ma być aż 320 g cukru ?
Tak, na pewno jest 320 g cukru, jednak możemy zmniejszyć ilość cukru wedle upodobań. Pozdrawiam serdecznie.