zdjęcie ciasta babki z polewą

Babka czarna

Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
  • 320 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki dżemu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 125 g  margaryny

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka

Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone.

Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać.

Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy.

Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową.

Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Czy oby napewno tam ma być aż 320 g cukru ?