Babka z wyrazistym ożywczym smakiem cytryny. Wprost wyśmienita na upalne dni. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 180 gram margaryny
- 5 jajek
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Białka jajek oddzielić od żółtek. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodajemy cukier następnie po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Do utartej masy dodajemy na przemian białka z jaj oraz mąkę z proszkiem do pieczenia następnie skórkę i sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30 x 12 cm i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 50 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźmy patyczkiem czy nasza baka się upiekła.
Na koniec robimy lukier. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, możemy dodać trochę soku z cytryny, wtedy będzie fajnie kwaskowaty i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając dodajmy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby lukier był płynny i dał się łatwo rozprowadzić po cieście. Lukrem polewamy całą babkę.
Smacznego!
Mam pytanie: mają być 2 łyżki proszku do pieczenia czy raczej 2 łyżeczki?
Oczywiście 2 łyżeczki. 😀 Przepraszam za błąd. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.