zdjęcie babki na talerzu

Babka cytrynowa

Babka z wyrazistym ożywczym smakiem cytryny. Wprost wyśmienita na upalne dni. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 180 gram margaryny
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Białka jajek oddzielić od żółtek. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodajemy cukier następnie po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Do utartej masy dodajemy na przemian białka z jaj oraz mąkę z proszkiem do pieczenia następnie skórkę i sok z jednej cytryny. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 30 x 12 cm i pieczemy w temperaturze 175°C przez około 50 min. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźmy patyczkiem czy nasza baka się upiekła.

Na koniec robimy lukier. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, możemy dodać trochę soku z cytryny, wtedy będzie fajnie kwaskowaty i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając dodajmy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby lukier był płynny i dał się łatwo rozprowadzić po cieście. Lukrem polewamy całą babkę.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marzena
Marzena
2 lat temu

Mam pytanie: mają być 2 łyżki proszku do pieczenia czy raczej 2 łyżeczki?