zdjęcie babki

Babka chałwowa

Fajny przepis na babkę chałwową. Wymieszaliśmy kilka podstawowych produktów z chałwą i otrzymaliśmy fantastyczną babkę. Babkę o charakterystycznym smaku polaliśmy dodatkowo polewą chałwową i wyszło nam ciasto o niebywałym smaku. Czasami niewiele oznacza bardzo dużo.

Czas przygotowania 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 220 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

Składniki na polewę:

  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150 g)
  • 6 łyżek mleka
  • 50 g chałwy (plus 30 g do posypania)

Wykonanie:

Jajka ucieramy, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier i ucieramy, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodajemy olej, cienkim strumieniem i nadal ucieramy. Teraz dodajemy mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia oraz śmietanę. Miksujemy tyle, żeby wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Na sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy, aż wszystko się połączy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez 50 – 60 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek będzie czysty, to znak, że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Jak lekko przestygnie wyjmujemy babkę z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i całkowicie studzimy.

By przygotować polewę czekoladową musimy w rondelku podgrzać mleko z 50 g chałwy, a następnie dodajemy czekoladę mleczną. Cały czas mieszamy, aż polewa zrobi się szklista i lejąca. W razie potrzeby, gdy polewa będzie za gęsta, dodajemy więcej mleka. Tak przygotowaną polewą polewamy całą babkę i rozprowadzamy nożem lub łyżką po bokach babki. Górę posypujemy pokruszoną chałwą.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze