zdjęcie babki

Babka caffe latte

Przepis na ciasto tak pyszne, jak kawa od której wzięło swoją nazwę. Babka caffe latte wymaga mało pracy, ale po upieczeniu czaruje swoim smakiem i aromatem. Babka o trzech warstwach – kakaowej, kawowej i waniliowej – pyszna jak mało która.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g margaryny lub masła
  • 2 cytryny (sok i starta skórka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – do warstwy kawowej
  • 2 łyżki kakao – do warstwy kakaowej
  • 2 łyżki  maki pszennej (tortowej) – do warstwy waniliowej

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

 Wykonanie:

Roztapiamy w rondelku margarynę lub masło. Zostawić do przestudzenia.

Parzymy cytryny. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dajemy do miski i ubijamy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy i dalej ubijamy, aż do momentu, kiedy jajka staną się bardzo jasne.

Do jednej miski przesiewamy przez sito: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.

Partiami dodajemy do masy jajecznej mąki. Jak masa zrobi się gęsta dolewamy trochę margaryny. Mieszamy mikserem. Teraz na zmianę dodajemy maki i margarynę, ciągle mieszając mikserem. Robimy tak do wykończenia mąk i margaryny. Kolej na dodanie soku z cytryny, mieszamy. I na koniec skórka z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy (najlepiej partiami) do masy, mieszając już łyżką (może być drewniana).

Masę dzielimy na trzy równe części. Mieszamy kawę z łyżką wody i dodajemy do pierwszej części masy. Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej mąkę.

Foremkę „keksówkę” o wymiarach 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wylewamy masę kakaową. Na nią wylewamy masę kawową, a na wierzch masę waniliową.

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C (grzałka góra, dół), wstawiamy do niego foremkę i pieczemy babkę prze 50-60 min.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy, polewamy polewą czekoladową.

Życzę smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze