Przepis na ciasto tak pyszne, jak kawa od której wzięło swoją nazwę. Babka caffe latte wymaga mało pracy, ale po upieczeniu czaruje swoim smakiem i aromatem. Babka o trzech warstwach – kakaowej, kawowej i waniliowej – pyszna jak mało która.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g margaryny lub masła
- 2 cytryny (sok i starta skórka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej – do warstwy kawowej
- 2 łyżki kakao – do warstwy kakaowej
- 2 łyżki maki pszennej (tortowej) – do warstwy waniliowej
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Roztapiamy w rondelku margarynę lub masło. Zostawić do przestudzenia.
Parzymy cytryny. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dajemy do miski i ubijamy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy cukier wanilinowy i dalej ubijamy, aż do momentu, kiedy jajka staną się bardzo jasne.
Do jednej miski przesiewamy przez sito: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Partiami dodajemy do masy jajecznej mąki. Jak masa zrobi się gęsta dolewamy trochę margaryny. Mieszamy mikserem. Teraz na zmianę dodajemy maki i margarynę, ciągle mieszając mikserem. Robimy tak do wykończenia mąk i margaryny. Kolej na dodanie soku z cytryny, mieszamy. I na koniec skórka z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy (najlepiej partiami) do masy, mieszając już łyżką (może być drewniana).
Masę dzielimy na trzy równe części. Mieszamy kawę z łyżką wody i dodajemy do pierwszej części masy. Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej mąkę.
Foremkę „keksówkę” o wymiarach 12 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wylewamy masę kakaową. Na nią wylewamy masę kawową, a na wierzch masę waniliową.
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C (grzałka góra, dół), wstawiamy do niego foremkę i pieczemy babkę prze 50-60 min.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy, polewamy polewą czekoladową.
Życzę smacznego!
Przepis video