Bardzo prosta, ale bardzo pyszna babka budyniowa. Puszysta, delikatna, wilgotna, a na dodatek polana pyszną mleczną czekoladą. Mniam…
Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
- 5 jajek
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 130 g mąki pszennej
- 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 g cukru
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne
- 6 łyżek mleka
- posypka kolorowa
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy cukier, dalej miksując, a następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim.
Odkładamy mikser i łyżką drewnianą mieszamy masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami oraz śmietanę kremówkę. Wszystko dobrze mieszamy zagarniając od spodu. Przelewamy do foremki silikonowej – „babki” – o średnicy 21 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy około 40 minut. Jeżeli nie mamy takiej foremki, spokojnie możemy użyć zwykłej keksówki o wymiarach około 12 x 30 cm, tylko wtedy może wydłużyć się czas pieczenia. Czy babka się upiekła najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek i gdy patyczek będzie czysty, babka jest gotowa.
Polewę czekoladową robimy rozpuszczając w rondelku czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając, aż do uzyskania szklistej i lejącej czekolady. Na koniec posypujemy posypką dla dekoracji.
Przepis video