Babka budyniowa

Bardzo prosta, ale bardzo pyszna babka budyniowa. Puszysta, delikatna, wilgotna, a na dodatek polana pyszną mleczną czekoladą. Mniam…

Czas przygotowania 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g cukru

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 2 czekolady mleczne
  • 6 łyżek mleka
  • posypka kolorowa

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy cukier, dalej miksując, a następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim.

Odkładamy mikser i łyżką drewnianą mieszamy masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami oraz śmietanę kremówkę. Wszystko dobrze mieszamy zagarniając od spodu. Przelewamy do foremki silikonowej – „babki” – o średnicy 21 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do  170°C i pieczemy około 40 minut. Jeżeli nie mamy takiej foremki, spokojnie możemy użyć zwykłej keksówki o wymiarach około 12 x 30 cm, tylko  wtedy może wydłużyć się czas pieczenia. Czy babka się upiekła najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbijając go w sam środek i gdy patyczek będzie czysty, babka jest gotowa.

Polewę czekoladową robimy rozpuszczając w rondelku czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając, aż do uzyskania szklistej i lejącej czekolady. Na koniec posypujemy posypką dla dekoracji.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze