Robisz ciasto z żółtek, a białka jaj zostały niewykorzystane i nie wiesz co z nimi zrobić? Teraz już wiesz! 🙂 Bardzo fajny przepis na babkę z białek z dodatkiem maku. Babka jest pyszna, a przy tym niesamowicie łatwa w wykonaniu.
Czas przygotowania 60 min
Składniki na ciasto:
- 1 Szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat (migdałowy, rumowy lub inny)
Składniki na polewę:
- 1 czekoladę mleczną (100 g)
- 2-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Margarynę lub masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy po kolei cukier i mieszamy mikserem, już na mniejszych obrotach. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dalej ubijamy mikserem. Następnie mak i ubijamy mikserem. Dolewamy roztopioną wystudzoną margarynę lub masło i znów ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu i jeszcze raz zamieszajmy mikserem.
Przelewamy ciasto do foremki keksówki o wymiarach 12×30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną i oprószoną bułka tartą. Pieczemy w temperaturze 180°C (używając grzałki góra, dół), pieczemy 45 -55 min. Przed końcem pieczenia wbijmy patyczek w ciasto. Jak będzie suchy tzn., że ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jak ciasto wystygnie robimy polewę z czekolady i mleka, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Babkę polewam od góry polewą, następnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Babkę możemy również oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.