zdjęcie babki bounty

Babka Bounty

Batoniki Bounty, lody Bounty i inne słodkości typu Bounty. Teraz przedstawiamy przepis na babkę Bounty. Mocno kokosowa wkładka otulona mocno aromatycznym ciastem czekoladowym. Łatwa w przygotowaniu, a mimo to sięga szczytów smakowych.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na masę kokosową:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30% (1/3 szklanki)
  • 1 białko jajka
  • 120 g wiórków kokosowych (1,5 szklanki)
  • 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 210 g mąki pszennej tortowej (1,5 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 żółtko (to co zostało z masy kokosowej)
  • 170 g cukru (3/4 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 100 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150 g)
  • 4-5 łyżek mleka lub śmietanki kremówki
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania




Wykonanie:
Mas kokosowa

W misce ubijamy białko ze szczypta soli na sztywną masę, dodajemy cukier puder i mieszamy tylko do połączenia składników. Teraz dodajemy śmietankę, mieszamy i mąkę ziemniaczaną. Dobrze mieszamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy dobrze i masę odstawiamy na bok, na później.

Ciasto czekoladowe

W misce ubijamy jajka do podwojenia objętości, następnie dodajemy cukier, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Wtedy dodajemy małym strumieniem olej, mieszamy i małym strumieniem mleko i dobrze mieszamy. Kolej na mąkę, kakao i proszek do pieczenia (wcześniej przesialiśmy wszystko przez sito). Składniki sypkie dodajemy partiami i wszystko dobrze mieszamy.

Blaszkę typu keksówka 12×30 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Mniej więcej połowę masy wlewamy do foremki. Na środek, w formie wałka, układamy masę kokosową i wylewamy resztę ciasta. Wierzch równamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wkładamy babkę i pieczemy (używając grzałki góra i dół) przez  około 50-60 min, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy. Następnie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, którą polewamy babkę z góry i z boku, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
4 lat temu

Ciasto wychodzi pyszne 🙂
pozdrawiam

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Gosia

Dziękuje bardzo. Również serdecznie pozdrawiam. ?

Iza
Iza
3 lat temu

Swietne ciasto… ?

Kasia
Kasia
3 lat temu

Właśnie babka jest w piekarniku 😀 zobaczymy jutro jaka będzie 😁 dziękuję za super przepis.

Monika
Monika
1 rok temu

Czy smietanka ma być schłodzona, czy w temperaturze pokojowej?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Monika

Nie ma znaczenia w jakiej temperaturze będzie śmietanka. Ja miałam z lodówki, ponieważ zawsze ją tam przechowuje. Pozdrawiam.