Babka biszkoptowa z kakao

Babka biszkoptowa z kakao

Babka pieczona jest chyba przez wszystkich i to na różne sposoby. Dziś prezentujemy babkę biszkoptową, czyli puszystą i delikatną, ale dwukolorową. Duet masy biszkoptowej z kakao wzbogaca i urozmaica babkę czyniąc z niej niebagatelne ciasto. Polewa czekoladowa dopełnia całości, więc ….Zapraszam do pieczenia.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
  • 4 jajka
  • 160 g mąki pszennej tortowej typ 450 (1 szklanka)
  • 90 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)
  • 160 g cukru (2/3 szklanki)
  • 200 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 4-6 łyżek mleka




Wykonanie:
Przygotowanie

Na początek łączymy ze sobą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiewamy przez sito i dostawiamy. Produkty sypkie będą potrzebne później.

Żółtka oddzielamy od białek.

Masa na biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy łyżkę cukru i chwilę ubijamy. Ponownie dodajemy łyżkę cukru i chwilę ubijamy. Robimy tak do wykończenia cukru. Piana zrobi się mocno napowietrzona i mocno szklista. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, i na małych obrotach (albo ręcznie łyżką) wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy małym strumieniem olej i mieszamy mikserem (albo ręcznie łyżką) do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy (łyżką, albo mikserem).

Babka biszkoptowa z kakao

Pieczenie

Szykujemy foremkę typu keksówka, o wymiarach 12 x 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Do środka wykładamy dwie łyżki masy jasnej. Robimy to w odstępach. Na wierzch białych kleksów wykładamy po łyżce ciemnej masy (jedna łyżka masy ciemnej na jedną łyżkę masy jasnej). W ten sposób wykładamy resztę mas.  W miarę wykładania mas jedna na druga będą one się rozkładały, aż w końcu zapełnią całą foremkę. Wierzch masy można wyrównać, ale nie trzeba. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 – 50 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 180°C. Dla pewności czy ciasto się upiekło sprawdzamy je patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Babkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Jak wystygnie wyjmujemy z foremki, zdejmujemy papier do pieczenia i przekładamy na kratkę, żeby dobrze wystygła.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z mlekiem i jeszcze gorącą polewą polewamy wierzch ciasta.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
M. S.
M. S.
1 rok temu

Super ciacho ale polewa w punkt, idealna. Pozdrawiam.

urszula
urszula
1 rok temu

200ml oleju czy 20ml,bo skoro 200 ml to nie będzie to 1/4 szklanki,bo o jakiej pojemności szklanki mówimy,ja mam na myśli szklankę o pojemności 250 ml.