zdjęcie ciasta

Babka bananowa

Babka ucierana z dodatkiem bananów. Delikatne, wilgotne, aromatyczne i szybkie w wykonaniu.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
  • 3 szk. mąki
  • 1 szk. cukru pudru
  •  2/3 szk. wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka
  •  3 banany
Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz bananów) mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pogniecione widelcem banany lub pokrojone w kostkę. Ponownie mieszamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 190°C około 60 min grzałki góra dół. Po upieczeniu lekko studzimy, a następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Przepis video

https://youtu.be/fu7I2FHxle0

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze