zdjęcie babeczek

Babeczki kokosowe

Super przepis na puszyste i wilgotne babeczki kokosowe z polewą z białej czekolady. Przepis jest bardzo prosty i szybki wykonaniu. No i szybko znikają z talerza.

Czas przygotowania 35 min
Z przepisu wychodzi 12 szt.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 110 g cukru
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo :

  • 1 czekolada biała (100 g)
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.

W misce ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż cukier połączy się z masłem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i mieszamy wszystko mikserem, do połączenia się składników. Dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, i wszystko mieszamy łyżką.

Papilotki wkładamy do foremek, a następnie ciasto łyżeczką nakładamy do połowy foremki. Kostki czekolady wkładamy w środek i dokładamy jeszcze ciasto do ¾ wysokości. Zadbajmy, żeby ciasto zakryło czekoladę. Wtedy się nie przypali. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 min. Pamiętajmy, że piekarnik, piekarnikowi nie równy i przed wyciągnięciem babeczek, patyczkiem sprawdźmy czy są upieczone. Patyczek wbijamy z boku babeczki, ponieważ w środku będzie roztopiona czekolada. Po upieczeniu i wyjęciu babeczek z formy studzimy je.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę biała z mlekiem i polewamy babeczki. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anita
Anita
3 lat temu

Dałam Milkę do środka i w ogóle się nie rozpuściła… także następnym razem bym wrzuciła kawałki albo ciemna czekoladę.