Super przepis na puszyste i wilgotne babeczki kokosowe z polewą z białej czekolady. Przepis jest bardzo prosty i szybki wykonaniu. No i szybko znikają z talerza.
Czas przygotowania 35 min
Z przepisu wychodzi 12 szt.
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g masła
- 110 g cukru
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 70 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo :
- 1 czekolada biała (100 g)
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Mąkę, razem z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.
W misce ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż cukier połączy się z masłem. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i mieszamy wszystko mikserem, do połączenia się składników. Dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, i wszystko mieszamy łyżką.
Papilotki wkładamy do foremek, a następnie ciasto łyżeczką nakładamy do połowy foremki. Kostki czekolady wkładamy w środek i dokładamy jeszcze ciasto do ¾ wysokości. Zadbajmy, żeby ciasto zakryło czekoladę. Wtedy się nie przypali. Foremkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 min. Pamiętajmy, że piekarnik, piekarnikowi nie równy i przed wyciągnięciem babeczek, patyczkiem sprawdźmy czy są upieczone. Patyczek wbijamy z boku babeczki, ponieważ w środku będzie roztopiona czekolada. Po upieczeniu i wyjęciu babeczek z formy studzimy je.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę biała z mlekiem i polewamy babeczki. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Dałam Milkę do środka i w ogóle się nie rozpuściła… także następnym razem bym wrzuciła kawałki albo ciemna czekoladę.