zdjęcie ciasta ananasowa delicja na zimno

Ananasowa delicja na zimno

To ciasto wzbudza same „ochy” i „achy” 😀 Bo i masa taka lekka, i mocno „nadziana” ananasem. Bo i trzy warstwy herbatników, przełamujących smak masy. Bo ładnie wygląda i łanie się prezentuje. A przede wszystkim, bo tak szybko znika z talerzyka. 😋

Czas przygotowania  30 min
Składniki na masę:
  • 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 170 g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
  • 1 puszka ananasa 565 g (bez zalewy 340 g)
  • 1 cytryna
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
  • kawałek czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie:

Przygotowanie do ciasta:

Na początku musimy przygotować sobie parę rzeczy, zanim przejdziemy do robienia masy.

Plastry ananasa wyciągamy z puszki i odsączamy na ręcznikach papierowych. Kroimy w drobną kostkę.

Cytrynę parzymy we wrzątku i osuszamy. Następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.

Blaszkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników maślanych, tak żeby pokryły całą powierzchnię foremki.

4 łyżki żelatyny wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, a następnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.

zdjęcie ciasta ananasowa delicja na zimno

Masa:

Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Odstawiamy na chwilę.

Do drugiej miski dajemy twaróg sernikowy z wiaderka, cukier puder, skórkę oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Po wymieszaniu wszystkiego porcjami dodajemy bitą śmietanę i wszystko ponownie mieszamy. Spróbujmy masę czy dla nas jest wystarczająco słodka. W razie potrzeby na tym etapie możemy jeszcze dodać cukier puder. Teraz dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę i nadal wszystko mieszamy, żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę po masie. Na końcu dajemy pokrojonego ananasa i mieszamy tylko tyle, żeby ananasa rozprowadzić po masie. Tak przygotowaną masę dzielmy na trzy równe części.

Powracamy do foremki, w której wyłożyliśmy pierwszą warstwę herbatników i wykładamy pierwszą część masy, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. W razie potrzeby herbatniki docinamy tak, żeby cała powierzchnia była przykryta herbatnikami. Teraz kolejna warstwa masy, którą przykrywamy warstwą herbatników. No i ostatnia część masy, na której wierzch ścieramy czekoladę. Robimy to obierkiem do warzyw po całej powierzchni.

Ciasto wkładamy do lodówki na min. 12 godz., wtedy masa dobrze zastygnie, a herbatniki zmiękną.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze