Sezon na jabłka w pełni, więc dziś przepis na ciasto z jabłkami w galaretce, na herbatnikach, z dodatkiem puszystej masy śmietankowej. Ciasto na zimno, ale budzi gorące uczucia.
Czas przygotowania 30 min plus stygnięcie galaretki
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 3 galaretki agrestowe (3×75 g)
- 900 ml wrzątku do galaretek
- sok z połowy cytryny
Składniki na masę śmietanową:
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
- 4 fixy do śmietany (opcjonalnie)
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (2 x 100 g)
- 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
Wykonanie:
Masa jabłkowa
W pierwszej kolejności musimy rozrobić galaretki agrestowe, ponieważ galaretka musi dobrze wystygnąć. Musi być zimna. Do naczynia wlewamy 900 ml wrzątku, wsypujemy galaretki i wszystko mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Polewamy sokiem z cytry i dokładnie mieszamy. Do jabłek wlewamy zimną galaretkę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Miskę z galaretką można wstawić do lodówki, wtedy szybciej zacznie tężeć (tylko trzeba sprawdzać stan stężenia).
Blaszkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na to wylewamy galaretkę z jabłkami, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników (jeżeli galaretka będzie za rzadka podejdzie pod herbatniki!). Blaszkę wkładamy do lodówki na około 30 min.
Masa śmietanowa
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 50 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny na rzecz fixów do śmietany, dodajemy je podczas ubijania jeden po drugim i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowaną warstwę herbatników i rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Lekko dociskamy.
Polewa czekoladowa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i polewamy górę ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Wtedy herbatniki mają szansę zmięknąć.
Smacznego!
Przepis video
Z jakiej firmy kupiła Pani galaretke? Jak zrobić by była idealnie zielona
Galaretki były kupione w Biedronce firmy “Twój deser”. Galaretka żeby wyszła zielona muszą też być odpowiednie jabłka. Jeżeli ściemniają jabłka galaretka nie wyjdzie zielona. Ja nie pamiętam już jakich użyłam jabłek, ale proszę zobaczyć na filmie, jak dwa jabłka są inne i zaraz ściemniały wystarczyło tylko je obrać. Resztę jabłek miałam inne i dlatego wyszła zielona galaretka. Pozdrawiam.
Faktycznie.. moja galaretka nie wyszła tak zielona.. mimo pokropienia jabłek cytryna niestety sciemnialy. Pozdrawiam
Pycha