Babka lekko kwaśna, bez ciężkiej masy, doskonale nadaje się na upalne dni. Będzie wyśmienite do lemoniady na tarasie i nie tylko.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
- 260 g białek z jajek ( około 7 jajek)
- 10 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając mikserem, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy zrobi nam się lśniąca piana dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, ostudzone masło.
Teraz przyszedł czas na mąkę i proszek do pieczenia (połączmy sobie proszek z mąką). Małymi porcjami dodajemy do masy i delikatnie ręcznie mieszamy. Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy do niej naszą masę i pieczemy około 40-45 min w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Na koniec robimy lukier. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, możemy dodać trochę soku z cytryny, wtedy będzie fajnie kwaskowaty i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając dodajmy cukier puder. Dodajemy tyle cukru, żeby lukier był płynny i dał się łatwo rozprowadzić po cieście. Ciasto możemy udekorować skórką z pomarańczy.
Przepis video