Drożdżówki z marmoladą

Drożdżówki z marmoladą

Zapach drożdżowego ciasta rozchodzącego się po domu zawsze robi niesamowite wrażenie. Takie wrażenie właśnie robią te bułeczki. A dodatkowo zachwyca nietypowa forma bułeczek, powstała z trójkącików. Kleks marmolady i mamy bułeczki jak z piekarni.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Zaczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 białko jaja
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 50 g cukru (opcjonalnie)
Do posmarowania ciasta:
  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko jaja
Dodatkowo:
  • około 250 g marmolady
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Zaczyn

W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i zalewamy je 100 ml przegotowanej ciepłej wody (około 30-35°C). Wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje, dodajemy ciepłe mleko (około 30-35°C) i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną (zostawiamy trochę do podsypywania stolnicy), sól, białko jaja, olej (dodajemy cukier, jeśli ktoś woli, żeby ciasto było słodkie) i wszystko dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie ciasto przerzucamy na stolnicę, oprószoną mąką i wyrabiamy około 10-15 min. Gdy ciasto za bardzo nam się klei do rąk lub do stolnicy to podsypujemy je mąką.

Na koniec formujemy kulę. Wkładamy ciasto do miski, którą przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto  jeszcze raz musimy wyrobić przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów.

Formujemy bułeczki

Na koniec formujemy wałek i ciasto dzielimy na 9 części (u mnie wyszły porcje po około 86 g). Z ciasta formujemy kuleczki. Blat lub stolnicę obsypujemy mąką. Kładziemy na niego kuleczkę z ciasta i rozgniatamy ją palcami, ugniatamy w około, żeby powstało koło. Wyrównujemy wałkiem, a następnie koło dzielmy na 8 trójkącików, które nakładamy jeden na drugi. Bierzemy patyczek i naciskamy przez środek patyczkiem na ciasto. Patyczek wyciągamy delikatnie, bierzemy ciasto i szerszą stroną stawiamy na dłoń (taka mała wieża szersza na ręce, a węższa do góry). Węższą stronę zwijamy. Kładziemy na blat i palcem na środku i mocno naciskamy. Tak przygotowaną bułeczkę odkładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałym ciastem robimy to samo. Ciastka na blaszkę układamy w odstępach. U mnie na blaszkę spokojnie zmieściło się 9 bułeczek.

Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do podwojenia objętości. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Przygotowujemy również płyn do smarowania ciasta. Do miseczki dajemy jedno żółto z łyżką mleka i wszystko dokładnie mieszamy.

Po tym czasie bułeczki nam trochę podrosły, więc palcem naciskam w środek bułeczki i formujemy przestrzeń na marmoladę, ale tak żeby pod spodem była cienka warstwa ciasta. Przestrzeń w bułeczkach robimy takiej wielkości, ile chcemy, że było marmolady w bułeczkach.

Na koniec pędzelkiem ciasto smarujemy żółtkiem z mlekiem, wtedy ładnie zarumienią się bułeczki.




Pieczenie bułeczek

Blaszkę wkładamy do piekarenka nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 min. Po tym czasie wyjmujemy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.

Po wystudzeniu posypujemy bułeczki cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze