Prosty deserek z masą wiśniową i puszystą bitą śmietaną. Lekki delikatny, bardzo smaczny. Wyczujemy tu kwaskowość wiśni i słodycz bitej śmietany. Całość dopełnia kilka orzechów włoskich, wafelek i mamy pyszny deser.
Czas przygotowania 30 min
Deser dla 4 osób
Składniki na masę owocową:
- 500 g wiśni mrożonych
- 80 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 150 ml wody
Składniki na bitą śmietanę:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 wafelek Knoppers lub inny (25g)
- 3 orzechy włoskie
Wykonanie:
Deser przeznaczony jest dla 4 osób. Pucharki każdy o pojemności 250 ml.
Masa wiśniowa
Na patelnię wykładamy 500 g wiśni mrożonych (można użyć świeżych lub z kompotu), dosypujemy cukier oraz dolewamy 50 ml wody i wszystko podgrzewamy. W międzyczasie rozrabiamy 100 ml zimnej wody z 50 g mąki ziemniaczanej. Gdy wiśnie puszczą soki dolewamy rozrobioną mąkę z wodą i wszystko cały czas mieszamy, aż masa zrobi się gęsta. Jeszcze gorące wiśnie przekładamy do pucharków/szklanek, a następnie studzimy.
Wafelek Knoppers siekamy na drobno i posypujemy masę wiśniową w pucharkach.
Bita śmietana
Do dużej miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, bezpośrednio wyjętą z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczynają zostawiać wyraźne ślady na powierzchni śmietanki, dodajemy cukier puder i dalej wszystko ubijamy na sztywno.
Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy do pucharków, przykrywając masę wiśniową. Górę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przepis video
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam