Prosty deserek z masą wiśniową i puszystą bitą śmietaną. Lekki delikatny, bardzo smaczny. Wyczujemy tu kwaskowość wiśni i słodycz bitej śmietany. Całość dopełnia kilka orzechów włoskich, wafelek i mamy pyszny deser.
Czas przygotowania 30 min
Deser dla 4 osób
Składniki na masę owocową:
- 500 g wiśni mrożonych
- 80 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 150 ml wody
Składniki na bitą śmietanę:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 wafelek Knoppers lub inny (25g)
- 3 orzechy włoskie
Wykonanie:
Deser przeznaczony jest dla 4 osób. Pucharki każdy o pojemności 250 ml.
Masa wiśniowa
Na patelnię wykładamy 500 g wiśni mrożonych (można użyć świeżych lub z kompotu), dosypujemy cukier oraz dolewamy 50 ml wody i wszystko podgrzewamy. W międzyczasie rozrabiamy 100 ml zimnej wody z 50 g mąki ziemniaczanej. Gdy wiśnie puszczą soki dolewamy rozrobioną mąkę z wodą i wszystko cały czas mieszamy, aż masa zrobi się gęsta. Jeszcze gorące wiśnie przekładamy do pucharków/szklanek, a następnie studzimy.
Wafelek Knoppers siekamy na drobno i posypujemy masę wiśniową w pucharkach.
Bita śmietana
Do dużej miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, bezpośrednio wyjętą z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczynają zostawiać wyraźne ślady na powierzchni śmietanki, dodajemy cukier puder i dalej wszystko ubijamy na sztywno.
Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy do pucharków, przykrywając masę wiśniową. Górę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przepis video
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam
Czy da się to jakoś zmodyfikować… dla osoby, która nie potrafi rozpuścić ani grama skrobi ziemniaczanej? Po prostu nie umiem, nie rozpuszcza mi się. Z desperacji próbowałam nawet mikserem…
Proponuje dodać np. cukier żelujący albo nic nie dodawać. Po prostu wiśnie zagotować wraz cukrem, pomijamy już wtedy dodanie 150 ml wody. Masa może nie będzie zwarta, ale czy to przeszkadza w deserku? 😀 Pozdrawiam serdecznie.