Ciasto dla każdego! Nie tylko dla lubiących biszkopt z kremem budyniowym. Dodatkowo coś z wiśniami zachwyci każdego. A już nie wspomnę o polewie czekoladowej, którą wymieszaliśmy z pysznymi słodkimi…. oj tego nie zdradzę. To muszą Państwo sami zobaczyć.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
- 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
- 5 żółtek jaj
- 150 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na biszkopt x 2:
- 60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na warstwę wiśniową:
- 850 g wydrylowanych wiśni (z kompotu)
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 6-7 łyżek mleka
- 160 g rodzynek
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 150 ml przegotowanej wody
- 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Krem budyniowy
Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 800 ml mleka i zagotowujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dolewamy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje wlewamy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Biszkopt
Wiórki kokosowe mielimy blenderem z funkcją siekania. Następnie żółtka oddzielamy od białek. Białka dajemy do miski i ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Na koniec partiami dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Blaszkę z biszkoptem zrzucamy z wysokości 50 cm. W ten sposób nie opadnie nam biszkopt. Po wystudzeniu biszkoptu odcinamy ciasto od rantów foremki i wyjmujemy biszkopt. Ściągamy papier, a następnie ścinamy wierzchnią skórkę biszkoptu, ponieważ skórka będzie się odklejać od biszkoptu razem z masą.
Pieczemy drugi biszkopt z tej samej ilości składników. Dwa placki biszkoptu zostawiamy do późniejszego składania ciasta.
Warstwa wiśniowa
Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 100 ml wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Następnie dokładnie mieszamy.
Odsączamy wiśnie z kompotu i dajemy je do miski. Sprawdźmy dokładnie czy nie mają pestek. Następnie lekko blendujemy, żeby powstała masa. Do takiej masy wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie trzepaczką mieszamy, żeby dokładnie wymieszać żelatynę. Miskę z masą wiśniową wstawiamy do lodówki, żeby stężała i miała konsystencję pasty (u nas zajęło to około 1 godziny).
Po stężeniu masę wiśniową dzielimy na dwie równe części. Oba blady biszkoptu nasączamy ponczem. Masy wykładamy na dwa biszkopty rozprowadzając dokładnie po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy. Biszkopty wkładamy do lodówki, żeby masy dobrze stężały.
Wracamy do budyniu
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (najlepiej, żeby masło było zimniejsze od budyniu, wtedy masa budyniowa się nie zwarzy) i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Po dodaniu ostatniej partii budyniu nadal masę ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka.
Składamy ciasto
Po zastygnięciu masy wiśniowej jeden placek biszkoptu kładziemy np. na desce do krojenia i wykładamy na niego jedną połowę kremu budyniowego, rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy go drugim plackiem biszkoptu z masą wiśniową i lekko dociskamy dłońmi, żeby ciasto dobrze zespoliło się z kremem. Na wierzch wykładamy drugą połowę kremu budyniowego. Również rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy. Takie ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny, żeby górna część budyniu dobrze zastygła.
Polewa czekoladowa
Do rondelka lub garnka wlewamy wodę na to nakładamy miseczkę szklaną tak, żeby miseczka nie stykała się z wodą i gotujemy. W międzyczasie do mieszczki dajemy czekoladę mleczną oraz mleko i czekamy, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy, aż rodzynki pokryją się całe w czekoladzie.
Tak przygotowaną gorącą polewę rozkładamy po całej powierzchni ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby polewa dobrze zastygła.
Smacznego!
Przepis video
Idealny przepis na Święta. Bardzo lubię korzystać z Pani bloga. Ciasta wychodzą rewelacyjne. Dziękuję
Tyle żółtek i budyniu do mleka? Ja zawsze robie budyń z żółtek, po co dodatkowo żółtka?