Babeczki najlepsze jakie jadłam

Babeczki najlepsze jakie jadłam

„Mamo to są super babeczki” To ocena mojej córki, która najpierw nie chciała ich w ogóle spróbować a potem kazała wszystkie zostawić dla siebie. To chyba najlepsza recenzja i zachęta do upieczenia tych niby skromnych, bo zrobionych z kliku zwykłych składników, a jednocześnie niezwykłych babeczek z niespodzianką w środku. Nic więcej nie powiem, ale zachęcam do ich upieczenia.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na babeczki:

  • 500 g marchewki (4 średnie)
  • 240 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
  • 180 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
  • 3 całe jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna lub deserowa 100 g




Wykonanie:

Marchewki myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po starciu wszystkich marchewek przerzucamy je do dużej miski. Dodajemy jajka, dolewamy olej. Dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko dokładnie. Miskę na chwilkę odstawiamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, imbirem, cynamonem oraz szczyptą soli, i wszystko mieszamy.

Teraz wymieszaną mąkę z innymi składnikami (czyli składniki suche) partiami dosypujemy do miski z marchewką i wszystko mieszamy łyżką lub łopatką.

Babeczki najlepsze jakie jadłam

Formę na babeczki, u mnie silikonową, wykładamy papilotkami. Do każdej babeczki dajemy po około 2 łyżki masy na babeczki. Następnie kładziemy na górę babeczki po jednej kostce czekolady, lekko dociskamy i przykrywamy dokładając jedną łyżkę ciasta.




Formę na babeczki wstawiamy do piekarenka nagrzanego do 180°C, grzałki góra, dół i pieczemy przez około 25-30 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z formy i zostawiamy do wystudzenia na kratce do ciasta. A my przygotowujemy drugą porcję babeczek.

Z przepisu wychodzi 18 sztuk przepysznych babeczek.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
jaaaaa
jaaaaa
1 miesiąc temu

z cukrem dla dziecka????

bla bla
bla bla
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Nie każdy słodzik zawiera aspartam. Można użyć ksylitolu lub erytrolu. Czysty cukier nie jest niezbędny do wzrostu i rozwoju dziecka (swoją drogą, gdzie takie bzdury wypisują?), bardziej jest pożywką dla bakterii, chorób i powoduje nadpobudliwość.