zdjęcie eklerow

Eklerki z nadzieniem budyniowym

Przepis na pyszne eklerki z nadzieniem budyniowym polane mleczna czekoladą. Z przepisu wychodzi około 36-40 eklerków długości 10-12 cm. Jeden ekler w sklepie kosztuje około 3 zł. Koszt naszych eklerków to około 16 zł plus prąd oraz trochę własnej pracy.

Czas przygotowania 1 godz. 50 min

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 140 g)
  • 120 g  masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
  • 200 gram masła

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 -5 łyżek mleka

Wykonanie ciasta:

W rondelku na małym ogniu gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu  stopniowo dodajemy mąkę pszenną cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masę wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskamy na blaszkę wyłożone papierem w podłużne paski około 10 cm. A teraz uwaga  – masę nie nakładamy na boki tylko robimy to warstwami nakładając ciasto kolejne warstwy tak około trzech i czwarty pasek kończymy na połowie robiąc „dziubek”. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20-25 min na złocisty kolor. Przez pierwsze 10 min piekarnika nie możemy otwierać, ponieważ nasze eklerki opadną.

Wykonanie kremu:

W misce ubijamy mikserem masło, do którego dodajemy wcześniej ugotowany i wystudzony budyń. Tzn. dwie szklanki mleka i sześć łyżek cukry gotujemy w garnku, a budynie rozrabiamy w 250 ml mleka (1 szklanka) z dwiema łyżkami mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko nam się zagotuje dodajemy rozrobione budynie z mąką i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy do ostygnięcia , a potem dodajemy do naszego ubijanego masła  i wszystko dokładnie mieszamy, aż zrobi się jednolita masa. I tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Nadziewamy eklerki

Wcześniej upieczone i ostudzone eklerki przecinamy na połowę. Na dolną część nakładamy naszą masę budyniową i przykrywamy górną częścią eklerka.

Wykonanie polewy:

2 tabliczki czekolady i 4-5 łyżek mleka rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aż czekolada zrobi się szklista i błyszcząca. Wtedy jeszcze ciepłą polewą otulamy nasze eklerki i gotowe.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
2 lat temu

nie polecam. Wyszły mi wielkie i jak otworzyłam piekarnik to od razu oklapły. Później dowiedziałam się od siostry, że do ciasta parzonego nie daje się proszku do pieczenia!! Zrobiłam wg jej przepisu – bez proszku i dopiero wtedy mi wyszły. Wyrosły i nie opadły po wyciągnięciu. Także z tego przepisu polecam usunąć proszek do pieczenia i powinno wyjść.

Lubię piec
Lubię piec
2 lat temu
Odpowiedź do  Paulina

Właśnie zrobiłam ściśle według przepisu i nic nie opadło.

Basia
Basia
2 lat temu

Dzisiaj robiłam i wyszły super,i do tego pyszne?

Marta
Marta
2 lat temu

Właśnie robiłam wyszły super, bardzo ładnie wyrosly

Marlena
Marlena
2 lat temu

czy jak zrobię same ciasto i upiekę to mogę je zostawić na następny dzień by je wypełnić

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Marlena

Tak, można zrobić eklerki dzień wcześniej i później je wypełnić, tylko proponuje przykryć ściereczką i tak je zostawić na noc. Jeśli włoży je Pani do woreczka to zmiękną i będą niesmaczne, no chyba że ktoś takie lubi ? pozdrawiam.

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy można zamiast masła dodać margarynę?

Teresa
Teresa
1 rok temu

W przepisie jest za mało mąki.