Przepis na pyszne eklerki z nadzieniem budyniowym polane mleczna czekoladą. Z przepisu wychodzi około 36-40 eklerków długości 10-12 cm. Jeden ekler w sklepie kosztuje około 3 zł. Koszt naszych eklerków to około 16 zł plus prąd oraz trochę własnej pracy.
Czas przygotowania 1 godz. 50 min
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 140 g)
- 120 g masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
- 200 gram masła
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 4 -5 łyżek mleka
Wykonanie ciasta:
W rondelku na małym ogniu gotujemy wodę z masłem. Po zagotowaniu stopniowo dodajemy mąkę pszenną cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od rondelka. Wtedy rondelek zostawimy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Tak przygotowaną masę wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskamy na blaszkę wyłożone papierem w podłużne paski około 10 cm. A teraz uwaga – masę nie nakładamy na boki tylko robimy to warstwami nakładając ciasto kolejne warstwy tak około trzech i czwarty pasek kończymy na połowie robiąc „dziubek”. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 20-25 min na złocisty kolor. Przez pierwsze 10 min piekarnika nie możemy otwierać, ponieważ nasze eklerki opadną.
Wykonanie kremu:
W misce ubijamy mikserem masło, do którego dodajemy wcześniej ugotowany i wystudzony budyń. Tzn. dwie szklanki mleka i sześć łyżek cukry gotujemy w garnku, a budynie rozrabiamy w 250 ml mleka (1 szklanka) z dwiema łyżkami mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mleko nam się zagotuje dodajemy rozrobione budynie z mąką i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zostawiamy do ostygnięcia , a potem dodajemy do naszego ubijanego masła i wszystko dokładnie mieszamy, aż zrobi się jednolita masa. I tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Nadziewamy eklerki
Wcześniej upieczone i ostudzone eklerki przecinamy na połowę. Na dolną część nakładamy naszą masę budyniową i przykrywamy górną częścią eklerka.
Wykonanie polewy:
2 tabliczki czekolady i 4-5 łyżek mleka rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, aż czekolada zrobi się szklista i błyszcząca. Wtedy jeszcze ciepłą polewą otulamy nasze eklerki i gotowe.
Smacznego!
Przepis video
nie polecam. Wyszły mi wielkie i jak otworzyłam piekarnik to od razu oklapły. Później dowiedziałam się od siostry, że do ciasta parzonego nie daje się proszku do pieczenia!! Zrobiłam wg jej przepisu – bez proszku i dopiero wtedy mi wyszły. Wyrosły i nie opadły po wyciągnięciu. Także z tego przepisu polecam usunąć proszek do pieczenia i powinno wyjść.
To nie proszek spowodował, że eklerki opadły. Proszę zobaczyć na inne przepisy na internecie i wszędzie w składnikach jest proszek do pieczenia. A eklerki u Pani opadły, ponieważ podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika! Pozdrawiam.
Właśnie zrobiłam ściśle według przepisu i nic nie opadło.
Dzisiaj robiłam i wyszły super,i do tego pyszne?
Właśnie robiłam wyszły super, bardzo ładnie wyrosly
czy jak zrobię same ciasto i upiekę to mogę je zostawić na następny dzień by je wypełnić
Tak, można zrobić eklerki dzień wcześniej i później je wypełnić, tylko proponuje przykryć ściereczką i tak je zostawić na noc. Jeśli włoży je Pani do woreczka to zmiękną i będą niesmaczne, no chyba że ktoś takie lubi ? pozdrawiam.
Czy można zamiast masła dodać margarynę?
Tak można zamiast masła dodać margarynę. Pozdrawiam serdecznie.
W przepisie jest za mało mąki.