Zupa gulaszowa

Kategorie


PRZEPIS


Składniki:
400 g mięsa wieprzowego (np. szynki, łopatki)
300 g ziemniaków
1,2 l bulionu
1 średnia cebula
1 papryka czerwona słodka (może być żółta)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Na patelni, na 30 g masła podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. Po chwili przełożyć z patelni do miseczki. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym (żeby nie zostawić cebuli, ponieważ się przypali), dodać resztę masła i dołożyć mięso, które przemyliśmy, pokroiliśmy w kostkę. Mięso obsmażamy przez parę minut, prawie na złoty kolor, lekko soląc na początku podsmażania.

Garnek stawiamy na gazie, przekładamy do niego mięso z patelni, cebulę z czosnkiem oraz dodajemy bulion. Dodajemy obie papryki, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. A potem gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

Po godzinie dodajemy umytą, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodajemy około 1/4 łyżeczki soli i gotujemy 20 - 25 min aż zmiękną ziemniaki. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(196)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................