Schab pieczony w rękawie

Kategorie


PRZEPIS


Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
4 łyżek oleju
2 łyżki przyprawy na grilla
trochę przyprawy maggi
5 łyżek bulionu warzywnego


Wykonanie:

Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Solimy i odstawiamy na chwilę. Na początek przygotowujmy marynatę. Do naczynia drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, dwie łyżki przyprawy na grilla, olej oraz maggi i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy schab, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz. Jeżeli nie mamy czasu, to potrzymajmy w marynacie chociaż kilka godzin.

Po tym czasie schab przekładamy do rękawa piekarniczego, tak aby po obu stronach było po 10 cm luzu i polewamy bulionem z dwóch dłuższych stron mięsa.. Zaciskamy z dwóch stron i przekładamy bezpośrednio na blaszkę do pieczenia. Nakłuwamy nożem w trzech miejscach (koniecznie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez około 60 min.
Tak przygotowany schab możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu, do kanapek. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................