Szynka pieczona przyprawiana sharomą

Kategorie


PRZEPIS


Składniki:
Około 1,2kg szynki wieprzowej
smalec
sharoma, papryka słodka, sól, pieprz


Wykonanie:

Szynkę myjemy w zimnej wodzi i osuszamy ją papierowymi ręcznikami. Mięso solimy obficie i przyprawiamy pieprzem, papryką słodką. Na sam koniec sypiemy przyprawę sharome i nie żałujmy jej. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 1godz.
W pierwszej kolejności szynkę podsmażamy na patelni z każdej strony z dodatkiem smalcu ten proces zamknie mięso i podczas pieczenia soki nie wyciekną i szynka będzie soczysta. Tłuszcz z patelni zostawiamy na później.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 1godz. pod przykryciem. My użyliśmy brytfanki metalowej z rusztem, którą przykryliśmy folą aluminiową. Oczywiście można użyć naczynia żaroodpornego tylko musimy dodać trochę smalcu na dno żeby mięso nam nie przywarło.
Po godzinie odkrywamy naczynie odwracamy mięso na drugą stronę i polewamy mięso tłuszczem z patelni który nam został podczas obsmażania szynki. Po 30min odwracamy mięso na drugą stronę polewamy tłuszczem z patelni i smażymy jeszcze przez około 30min.

Szynkę możemy jeść na ciepło do obiadu, jak również na zimno do kanapek. Smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................