Przepis na aromatyczny boczek w marynacie. Marynatę robimy z oleju z dodatkiem miodu, czosnku, papryki ostrej i oregono, Zapraszam na przepis bo jest naprawdę bardzo smaczny!
Czas przygotowania 13 godz.
Składniki:
- 1 kg boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżek oleju
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz mielony
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Marynatą smarujemy boczek, dokładnie z każdej strony. Wkładamy do naczynia i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 12 godz.
Po 12 godz. boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy przez 60 min. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez 20 min w temperaturze 180°C.
Tak przygotowany boczek możemy jeść na ciepło lub po wystudzeniu do kanapek.
Smacznego!