Sałatka śledziowa Kategorie
   





PRZEPIS


Składniki:
6 płatów filetów śledziowych (ala matjas)
350 g ziemniaków
4 jajka
100 g kukurydzy konserwowej
1 cebula (średnia)
4 ogórki konserwowe
2 - 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz (do smaku)


Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy je, a następnie ściągamy skórkę z ziemniaków i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu jajka obieramy i kroimy w kostkę. Również cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie odsączamy z zalewy i płuczemy. Jeżeli są to śledzie z zalewy słonej płuczemy je tak długo, by pozbyć się smaku soli.

Śledzie kroimy w kostkę i wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz do smaku i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec próbujemy i sprawdzamy czy ilość soli, pieprzu lub majonezu jest wedle naszego gustu. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Życzę smacznego!



Strona główna
Ciasta i słodkości(192)
Babki i babeczki(22)
Biszkoptowe(41)
Bez pieczenia(26)
Desery(14)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................