Sałatka żydowska idealna w dniu postu, ale nie tylko. Ziemniaki, kukurydza, jajko i trochę majonezu i mamy gotową sałatkę. Prosta, a bardzo pyszna!
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6-8 jajek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz i papryka czerwona ostra do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę i musztardę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać majonez. Tu są 2-3 łyżki, ale jego ilość zależy od kleistości ziemniaków, więc proszę dodawać pojedyncze łyżki, mieszać i sprawdzać czy wystarczy, czy dodać więcej. Pamiętajmy tylko, żeby sałatka nie pływała w majonezie. Sałatkę odstawić na 2-3 godz. A potem sprawdzić smak czy nie wymaga doprawienia.
Smacznego!
Przepis video