Znudziła Ci się sałatka grecka? Spróbuj naszej sałatki z kurczakiem, pestkami dyni i oczywiście z serem fetą.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 100 g pestek z dyni
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 160 g pomidorów koktajlowych
- 150 g kapusty pekińskiej
- 1 średnia cebula
- 1 opakowanie sera Feta półtłustego
- sos włoski
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 2 krople sosu sojowego ciemnego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona ostra
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Róbmy to nie za długo, żeby kurczak nie stracił soczystości. Podczas podsmażania doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i papryką czerwoną ostrą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę kroimy dość drobną kostkę.
Pomidorki konserwowe kroimy na pół.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ser Feta kroimy w dość drobną kostkę.
Wrzucamy do miski kurczaka, kapustę pomidorki, cebulę, kukurydzę, pestki dyni. Mieszamy.
W miseczce rozrabiamy w 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach wody sos włoski (Knorr). Dodajemy 2 krople sosu sojowego ciemnego. Dodajemy rozrobiony sos do miski i mieszamy z warzywami.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną ostrą do smaku.
Na koniec dodajemy ser feta i ostatni raz mieszamy.
Przepis video