Smaczna sałatka meksykańska z kurczakiem, ryżem papryką słodką, czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiona po meksykańsku:) Idealna na różne przyjęcia, imprezy.
Czas przygotowania 20 min
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 2 strąki czerwonej lub żółtej papryki
- 3 – 4 łyżki majonezu
- 200 – 250 g kukurydzy konserwowanej
- 400 g ugotowanego na sypko białego ryżu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczkę soli
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na patelni na odrobinie oleju roślinnego. Kurczaka nie smażymy na złoty kolor tylko lekko obsmażamy do momentu kiedy kurczak nie będzie surowy, musi zachować swoją soczystość. Po wystudzeniu kurczaka przerzucamy do dużej miski. Następnie dodajemy kukurydzę, czerwoną fasole (opłukaną wodą), pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną, żółtą, zieloną), oraz ryż. Ryż dodajmy stopniowo i sami decydujemy czy chcemy więcej czy mniej ryżu. Na koniec dodajemy majonez oraz przyprawy sól, chili, pieprz i wszystko dobrze mieszamy. Próbujemy sałatkę i doprawiamy ją solą lub chili w zależności od gustu. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 4 godz. żeby wszystkie smaki się przegryzły i jeszcze raz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy ją.
Smacznego!
Przepis video