Ocet jabłkowy – jeden z sześciu rodzajów octów. Znany od starożytności, używany przez stulecia, zapomniany i odnaleziony. Jego właściwości przekazywano z pokolenia na pokolenie, ale również zostały potwierdzone naukowo czytaj dalej…
Składniki:
- 2 kg jabłek (dojrzałe, ale nie woskowane)
- 2 l wody (przegotowana, letnia)
- 3 łyżki miodu
Wykonanie:
Umyte i pokrojone jabłka (nie trzeba obierać, jedynie wyciąć gniazda nasienne) wkładamy do szklanego, wyparzonego słoja. Jabłka nie mogą być tzw. “woskowane”. Zalewamy wodą (przegotowaną i wystudzoną) wymieszaną z miodem (jabłka muszą być całkowicie zakryte). Przykrywamy szmatką i obwiązujemy recepturką lub sznurkiem (, żeby nie dostały się muszki owocówki).
Słój odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na okres około 4 tygodni. W lecie (kiedy temperatury są wysokie) proces fermentacji może zachodzić dużo szybciej. Codziennie mieszamy łyżką drewnianą (wyparzoną). W trakcie fermentacji jabłka będą wydzielać bąbelki powietrza. Proces kończy się, kiedy woda przestanie się pienić i nie będzie bąbelków.
Wtedy przelewamy nasz ocet przez gazę do wyparzonych butelek (w ten sposób uzyskamy czysty, ale nie klarowny płyn).
Termin przydatności takiego octu to kilka lat.
Stosujcie, zażywajcie i zdrowi bądźcie 🙂