Tradycyjne pieczywo Irlandzkie, z dodatkiem sody i maślanki. Nie musimy go wyrabiać, jak przy chlebie drożdżowym, dlatego robi się bardzo szybko. Łączymy tylko składniki i wstawiamy do piekarnika na 30 min i chleb mamy gotowy.
Czas przygotowania 40 min
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (typ 450)
- 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 350 ml maślanki
- 20 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- Wykonanie:
Do miski wsypujemy wszystkie produkty sypkie, zaczynając od mąki pszennej i pszennej razowej, sól, sodę, i masło pokrojone w malutką kostkę. Wymieszajmy chwilkę łyżką składniki, żeby sól i soda rozprowadziły się po całej mące. Następnie dodajemy maślankę i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Teraz dłońmi ugniatamy ciasto, do momentu gdy ciasto zrobi się jednolite. Robimy kulę i przekładamy na blaszkę z piekarnika, wysmarowaną margaryną. Lekko ugniatamy, aby wyszedł nam okrąg, o średnicy około 20 cm. Nacinamy żyletką lub ostrym nożem w kształt krzyża i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 – 35 min. Wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!
Przepis video