zdjęcie chleba

Irlandzki chleb sodowy

Tradycyjne pieczywo Irlandzkie, z dodatkiem sody i maślanki. Nie musimy go wyrabiać, jak przy chlebie drożdżowym, dlatego robi się bardzo szybko. Łączymy tylko składniki i wstawiamy do piekarnika na 30 min i chleb mamy gotowy.

Czas przygotowania 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450)
  • 250 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 350 ml maślanki
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie produkty sypkie, zaczynając od mąki pszennej i pszennej razowej, sól, sodę, i masło pokrojone w malutką kostkę. Wymieszajmy chwilkę łyżką składniki, żeby sól i soda rozprowadziły się po całej mące. Następnie dodajemy maślankę i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Teraz dłońmi ugniatamy ciasto, do momentu gdy ciasto zrobi się jednolite. Robimy kulę i przekładamy na blaszkę z piekarnika, wysmarowaną margaryną. Lekko ugniatamy, aby wyszedł nam okrąg, o średnicy około 20 cm. Nacinamy żyletką lub ostrym nożem w kształt krzyża i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 30 – 35 min. Wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze