Chleb z otrębów owsianych

Kategorie
klawisz z napisem zapisz lub drukuj przepis

PRZEPIS


Składniki:
100 g otrębów owsianych
40 g otrębów owsianych zmielonych
20 g drożdży prasowanych
80 g mleka chudego
0.5 łyżeczki soli
1 łyżka mazeiny (skrobi kukurydzianej)
2 łyżki jogurtu 0%
2 całe jajka
1 łyżkę fruktozy, hoxolu lub innego słodzika w zależności, kto jaki używa swojej diecie


Wykonanie:

Do miski kruszymy drożdże oraz wlewamy 80 g ciepłego mleka (około 30°C) i dodajemy słodzik. Wszystko mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Po 15 min, gdy drożdże zaczęły pracować dodajemy otręby owsiane całe oraz zmielone, mazeine, jogurt, jajka oraz sól i wszystko dobrze mieszamy.

Konsystencja naszego ciasta na chlebek ma być luźna. Teraz nasze ciasto przelewamy do foremki w naszym wypadku do keksówki, o wymiarach 12x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód posypujemy otręby oraz siemię lniane i równomiernie wszystko rozprowadzamy, po całej długości foremki. Wierzch posypujemy siemię lnianym. Oczywiści możemy użyć innych ziaren do posypania naszego chleba lub w ogóle zrezygnować z tej czynności.

Tak przygotowaną foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. do wyrośnięcia. Nie spodziewajmy się, że ciasto uroście jak na mące pszennej i podwoi swoją objętość. Ciasto urośnie, ale tylko trochę.
Po wyrośnięciu ciasta nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez 10 min. Po tym czasie ustawiamy piekarnika na 180°C i pieczemy jeszcze przez 20-25 min. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy nasz chlebek upiekł się w środku.

Po upieczeniu chleba wyciągamy z foremki i odstawiamy na kratce do pieczenia, żeby odparował. Po wystygnięciu możemy delektować się naszym dietetycznym chlebem i muszę się przyznać, mimo że nie jestem na diecie Dukana to bardzo mi smakuje taki chlebek. Smacznego!

PRZEPIS VIDEO


Strona główna
Ciasta i słodkości(198)
Babki i babeczki(23)
Biszkoptowe(42)
Bez pieczenia(29)
Desery(15)
Na kruchym(17)
Serniki(25)
Pączki i ciastka(24)
Pozostałe(23)
Dania główne(61)
Zupy(18)
Pieczywo(35)
Sałatki i surówki(26)
Domowe wędliny(12)
Porady(19)
Informacje


.........................................................







Na kanał YouTube, gdzie prezentujemy nasze przepisy w formie filmu.

.........................................................





Podoba się przepis?
Udostępnij go znajomym na serwisach społecznościowych






.........................................................